Scrabblepunten voor de woordwaarde: gasketelvervangingsproject. Maar laat het nou ook een woord zijn waar Projectmanagement Ondersteuner Mireille Alberts een grote glimlach van op haar gezicht krijgt. Nog geen jaar geleden vond ze samen met STAR de start van haar nieuwe carrière in dit landelijke project van Gasunie. Iets waar haar Projectmanager Cor Coomans blij mee is: “STAR maakte de perfecte match. Het klikt, de energie klopt en je voelt de ambitie in alles!” En dat is nodig. Want hoe vervang, verbeter en verduurzaam je maar liefst 779 gasontvangststations in slechts vijf jaar?
Heatwise, dat is de officiële naam van het landelijke project waar Mireille en Cor zich iedere dag volle bak voor inzetten. Het geeft je wellicht meteen inkijk in het uiteindelijke doel van dit project: verstandig omgaan met warmte. Nu is dat natuurlijk iets wat voor een partij als Gasunie niet per se bijzonder is. Wat maakt dit project dan toch zo uniek? “Heb je even…”, lacht Mireille. “..laten we beginnen met de omvang, de planning, de logistiek én de uiteindelijke impact.” Dat maakt nieuwsgierig. Maar voordat we het hebben over die uiteindelijke impact in de toekomst, eerst even terug in de tijd.
Gasontvangststations, het zijn de locaties waar Gasunie de druk van het binnenkomende gas reduceert, om het vervolgens over te kunnen dragen aan de netwerken van beheerders of industrieën. Zo, dat is gezegd. Daarmee is de noodzaak van solide onderhoud van deze stations meteen duidelijk: zonder gasontvangststations geen bedrijvigheid en in-the-end ook geen warme woonkamer. “Van 2005 tot 2008 kenden we daarom al een grootschalige vervanging van gasketels in de gasontvangststations”, vertelt Cor. “Die ketels hebben een levensduur van zo’n 15 tot 18 jaar, dus je snapt dat een run to failure beleid nu niet wenselijk is. Zeker in een tijd waar er ook sprake is van druk op de personele bezetting en schaarste in spare parts. We moeten en willen dus echt vooruitwerken!” Precies dat inzicht vormt de start van Heatwise.
‘We moeten en willen dus echt vooruitwerken!’ – Cor Coomans
Als je dan toch vooruitwerkt, kun je niet om de energietransitie heen. Weet ook Mireille: “Daarom pakken we het heel grondig aan. We saneren de stations volledig en vervangen de ketels. Maar we doen meer, we plaatsen ook warmtepompen. Zo transformeren we de gasontvangststations eigenlijk tot hybride installaties die energie kunnen besparen en uitstoot verminderen.” Voeg daar de innovatieve technieken die het uitlezen van data veel makkelijker maken aan toe, en je kunt met recht stellen dat Cor en Mireille vandaag werken aan morgen. Oja, dat gehele traject bij 779 stations in 5 jaar tijd, met gemiddeld steeds 20 locaties tegelijkertijd in de uitvoering, gebeurt ook nog eens zonder de gaslevering te verstoren. Hoe leg je zo’n logistieke 2.0 puzzel voor vergevorderden?
“We zijn begonnen met pilots bij vijf gasontvangststations. Zo hebben we onze scope kunnen blijven ontwikkelen en hebben we veel geleerd over de samenwerking met alle andere betrokken partijen”, legt Mireille uit. Want de 2.0 puzzel legt Mireille zeker niet alleen; saneerders, afnemers, aannemers, opzichters en tal van specialisten slaan de handen ineen. Cor heeft een duidelijk idee over de kracht van die samenwerking: “We leren veel van elkaar en van de praktijk. Ik zie de pilots als een soort ontdekkingsreis, zodat we daarna gezamenlijk aan een gestroomlijnde treinreis kunnen beginnen.” Die genoemde ontdekkingsreis heeft al waardevolle lessons learned opgeleverd: zo stapt men nu bijvoorbeeld van conventionele bouw over op de beter planbare skidbouw. Alles om in 2030 terug te kunnen kijken op een impactvol project waarover men nog lang zal zeggen: “Ken je dat project Heatwise nog?”
‘De voldoening zit hem in de uitdaging en de continue persoonlijke ontwikkeling. De extra beloning is dat je ook nog eens echt verschil kan maken.’ – Mireille Alberts
Heatwise als talk of the town, als voorbeeld binnen de energietransitie. Klinkt veelbelovend. Maar daar heb je wel de juiste mensen op de juiste plek voor nodig. Hoe krijg je bijvoorbeeld een sterk projectmanagementteam bij elkaar? Cor: “Het mooie is dat ik dat team echt zelf heb mogen samenstellen. Daarin kijk ik vooral naar de juiste energie, ambitie en persoonlijke chemie. Technische kennis kun je altijd aanleren, de klik is het meest belangrijk!” Die klik is er van begin af aan met Mireille, die de technische kennis nog geen jaar geleden inderdaad moet aanleren. “Ik kom vanuit een hele andere wereld. Na 25 jaar in sales en retail, zocht ik om meerdere redenen een nieuwe uitdaging. Ivy Hoekman, Recruitment Consultant bij STAR, zag in mij een goede Project Assistant voor Gasunie”, blikt Mireille terug. “Dat zag Ivy goed, want Mireille heeft daarna al heel snel de stap naar Projectmanagement Ondersteuner van Heatwise kunnen maken”, vult Cor enthousiast aan. Zo levert de samenwerking tussen Gasunie en STAR wederom een succesverhaal op.
‘STAR is eigenlijk wel hofleverancier als het gaat om specialisten. Ze snappen de cultuur, de ontwikkelingen en de ambities’ – Cor Coomans
STAR en Gasunie. Gasunie en STAR. Zeker geen compleet nieuwe combinatie. Cor noemt STAR zelfs een hofleverancier van specialisten. En het mooie, zelf heeft hij ook een zzp opdracht via STAR bij Gasunie. “Klopt, als ervaren en zelfstandig specialist in deze wereld zie ik de waarde van het netwerk van een partij als STAR”, aldus Cor, die het bij Gasunie volledig naar zijn zin heeft.
De samenwerking tussen STAR en Mireille kent een nog stevigere constructie: “Ik ben echt bij STAR in dienst, dat geeft me vertrouwen en stabiliteit. Ik weet dat STAR alles voor me regelt en uit handen neemt. Van verzekeringen, facturaties tot pensioen. Dat terwijl ik aan de andere kant bij hele fijne opdrachtgevers zoals Gasunie aan een fantastisch project in de energietransitie kan werken.” Met die woorden laat Mireille doorschemeren hoe ze terugkijkt op haar carrièreswitch van retail naar energietransitie. “Het is toch prachtig als je van zoiets groots onderdeel mag uitmaken?” Laten we dat maar duurzaamheidsvoldoeningsbijdrage noemen, pakken we op de valreep nog veel meer Scrabblepunten mee.